DZIEŃ MLEKA – 25 maja 2015r.
Dzień Mleka został ustanowiony przez FAO – Food and Agriculture Organization (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa ) na dzień 25 maja. Głównym celem jest propagowanie mleka jako elementu codziennego jadłospisu, będącego zarazem produktem niezwykle odżywczym.
Co mleko kryje w sobie?
Mleko to skarbiec wielu składników, niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jest bogate zarówno w witaminy, jak i w pierwiastki. Najwięcej ma witaminy A (antyutleniacz, zapobiega m.in. kurzej ślepocie), ale zawiera też D (zapobiega krzywicy, usprawnia wchłanianie wapnia), B2 (dobrze wpływa na nerwy i błony śluzowe) i B12 (zapobiega niedokrwistości). Bez wątpienia jest źródłem wapnia i potasu oraz fosforu, magnezu i cynku. Wapń przede wszystkim stanowi składnik budulcowy kości, ale bierze też udział w przekaźnictwie nerwowym i krzepnięciu krwi. Potas i magnez łagodzą „skołatane” serce oraz poprawiają kurczliwość mięśni. Fosfor jest składnikiem kości i zębów oraz bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek. Cynk jest pierwiastkiem, który dba o naszą skórę, włosy i paznokcie. Przyspiesza tez gojenie się ran.
„Pij mleko, będziesz wielki!”
Mleko pomaga utrzymać organizmowi dobre zdrowie. Dla dzieci powinno być podstawą w żywieniu. Z uwagi na to, że zawiera tłuszcze, cukry i białka, stanowi źródło energii na każdy dzień. Kompozycja jego składników stanowi ponadto leczniczą miksturę w napięciu nerwowym i zmęczeniu. Ułatwia pracę mózgu i oczu. Poprawia też pracę układu pokarmowego oraz pomaga w walce z nadwagą. Obniża też poziom „złego cholesterolu”
Dziennie powinniśmy wypijać około 2-3 szklanek mleka. Samymi zaletami picia mleka jest wymieniony już skład, ale warto też dodać, że można je spożywać pod wieloma postaciami, jak np. kakao, latte, zupa mleczna, z dodatkiem owoców, musli, płatków. Na ciepło i na zimno. W naszej szkole rozdawane w ramach programu „ Szklanka mleka”.
Pani A. Derka zgłosiła nasza szkołę do programu „ Mam kota na punkcie mleka”. Dzięki temu uczestnictwu dzieci od klasy II do VI otrzymały specjalne broszury. Została przeprowadzona lekcja na temat wartości mleka i dlaczego należy je pić. Pogadance towarzyszyły liczne gry i zabawy edukacyjne związane tematycznie z mlekiem. Na zakończenie spotkania został ogłoszony konkurs: moja ulubiona potrawa z mleka. Uczniowie mieli cały tydzień na przygotowanie przepisu. Wpłynęło 6 prac. Jury w składzie; p. G. Ptak, p. E. Przybylska i p. J. Raczyńska wybrało 3 prace.
Oto laureaci konkursu:
- Julia Kozik kl. II
- Dominika Derka kl. V
- Paulina Kozik kl.VI.