Warsztaty z kiszenia kapusty
W minionym tygodniu w naszej szkole odbyły się „warsztatach z kiszenia kapusty”. W związku z tym uczniowie klasy 1 – 8 praktycznie i teoretycznie poznali proces kiszenia kapusty w słoikach.
Zaczęliśmy od krótkiej lekcji o wykonywaniu domowych przetworów a w szczególności o kiszeniu kapusty. Dzieci miały okazję poznać walory zdrowotne kiszonej kapusty oraz możliwości jej wykorzystania do przygotowania tradycyjnych polskich potraw. Poznały również procesy biochemiczne zachodzące podczas procesu koszenia.
Po części teoretycznej przyszedł czas na część praktyczną. Wszystkie dzieci chętnie brały udział zajęciach, z pomocą nauczycieli zabrali się do praktyki, soliły dodawały kminek i ugniatały w swoich słoikach kapustę z marchewką. Następnie
Na zakończenie zajęć uczniowie zabrali swoje przetwory do domu. Zajęcia miały na celu propagowanie postaw prozdrowotnych, poznanie technik przechowywania żywności, oraz zapoznanie się z lokalnymi tradycjami w naszym regionie. J. Ł.